DAN  PLANETE  ZEMLJE 

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD-u, nakon ekološke akcije a obilježava se širom svijeta od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedninjenih naroda o životnoj sredini u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine, Opća skupština Ujedi­njenih naroda je 22. april proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Međunarodni Dan planeta Zemlje, obilježava se širom svijeta, u više od 150 zemalja, različitim manifestacijama, u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu. Cilj obilježavanja tog datuma je, upozorenje na opasnosti, koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Ovaj značajan datum se obilježava, kako bi svjetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema planetu na kojem živi i tako smanji negativan utjecaj na životnu sredinu.

 

Organizuju se brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svijesti, educiranje i motiviranje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planeta Zemlje.

Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovjek svojim djelovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine. Biolozi upozoravaju, da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog eko sistema i biološke raznolikosti. Kao ključne uzroke izumiranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njezinog biljnog i životinjskog svijeta kao i zagađenje životne sredine.

 

Kao i prethodnih godina i ove godine, Dan planeta Zemlje će biti posvećen jedinstvenim problemima i izazovima našeg vremena. Zbog migracije stanovništva u urbane sredine i sve većih posljedica klimatskih promjena, ukazuje se na potrebu održivog razvoja velikih gradova u kojima danas živi pola svjetskog stanovništva.

 

Planeta Zemlja je treća planeta u Sunčevom sistemu po udaljenosti od Sunca i peta po veličini, dom je milionima različitih vrsta živih organizama.