Saopćenje za javnost

Sarajevo – 12.01.2017. godine – Snježne padavine i veoma niske temperature zraka u posljednjoj sedmici, prouzrokovale su otežano vodosnabdijevanje, veliki broj kvarova na vodomjernim garniturama i vodovodnim instalacijama, kao i na glavnim cjevovodima.

Uprava KJKP “ViK”-a čini sve, da se prevaziđu problemi, koji nastaju zbog jako niskih temperatura. Unutrašnjom preraspodjelom ljudskih resursa, mehanizacije i ostalih vozila iz službi, prevashodno iz Pogona “Kanalizacija”, koji u ovom periodu godine imaju smanjen obim aktivnosti, oformljeno je deset (10) ekipa za rad na terenu pri Službi za održavanje vodovodne mreže i objekata, deset (10) ekipa pri Službi vodomjera i dezinfekcije vode, te četiri (4) ekipe za zatvaranje vode u dnevnoj smjeni pri Službi za proizvodnju i distribuciju vode, a naredni vikendi su za sve zaposlene radni.

Zbog teških vremenskih uslova, od početka ove godine pa do današnjeg dana, Služba vodomjera i dezinfekcije vode, imala je preko 300 intervencija vezanih za smrznute vodomjere, puknuta stakla. Ova služba dnevno ima cca 40 intervencija na vodomjerima. Nakon izlaska ekipa na teren, ustanovljeno je, da u 90 % slučajeva vodomjeri nisu adekvatno zastićeni.

Stoga jos jednom apelujemo, da se vodomjeri i otkrivene cijevi oblože odgovarajućim termo izolacijskim materijalom: stiropor, staklena vuna, stare deke i sl. Sve vodovodne cijevi, koje se nalaze na otvorenom, potrebno je isprazniti, kao i ukoliko je moguće zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije. U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada. Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi, nakon sto se voda zaledi. Korisnicima, koji primijete da su ostali bez vode savjetujemo, da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu, te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil, koji nije moguće okrenuti, upućuje, da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena. Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odledjivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena. Za ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja, potrebno je pronaci, odnosno pregledati svaki dio instalacije. Stoga upozoravamo građane i upravitelje zgrada, da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite, koje će evidentno uticati na to, da kućni buđeti ne budu dodatno opterećeni izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera. Napominjemo, interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera. Za njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge, te ih savjetujemo, da jos jednom provjere zaštitu svojih vodomjera i vodovodnih instalacija. Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima, iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate sručnim licima-vodoinstalaterskim firmama i upraviteljima.

Pozivamo upravitelje, da pojačaju svoje aktivnosti u zgradama kolektivnog stanovanja, jer su instalacije u zgradama njihova odgovornost i odgovornost vlasnika stanova.

Jos jedan od razloga zaleđivanja cijevi su i tehnički neispravni priključci. Tehnička ispravnost priključaka podrazumijeva dubinu cjevovoda od 80 cm, te udaljenost od glavnog cjevovoda 5 metara. Napominjemo, ispravnost priključka ugrožavaju i bespravno izgrađeni objekti, kao sto su: potporni zidovi, supe, garaže i dr.

Trenutno, na sistem vodosnabdijevanja utiču jako niske temperature, zbog čega je isporuka vode sa izvorišta smanjena, pa smo primorani da uključimo noćno obaranje pritiska u pojedinim dijelovima grada, više nego je to uobičajeno.

Pri intervencijama na zaleđenim priključnim cjevovodima, neočekivano su velike dubine zemlje, koje su zaleđene. Samim tim je otežano pristupiti zaleđenim cijevima, kako bi uopšte pristupili osposobljavanju zaleđenih priključnih cijevi a koje su u nadležnosti održavanja VIK-a, što znači do prvog ventila u šahtu.