Nova školska 2016/2017. godina u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo (KS) počela je jutros 01. septembra. Nastava je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Jučer su iz resornog ministarstva zaželjeli svim učenicima, cijenjenim nastavnicima i roditeljima sretan početak nove školske godine sa željama da tokom nje dožive što više lijepih trenutaka u učionicama, zahvaljujući svom radu i zalaganju dobiju dosta dobrih ocjena i, naravno, sve to u dobrom zdravlju. Informisali su i da su, dok je trajao učenički raspust, u školama izvršene sve neophodne pripreme, tako da su sve škole spremne za prvo školsko zvono.

Oko 36.000 učenika pohađat će osnovne, a oko 16.000 srednje škole u KS-u. U novu školsku godinu, kao i prošle godine, upisano je oko četiri hiljade prvačića. Najviše ih je upisano u škole na području općine Novi Grad.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, u prvi razred devetogodišnjeg osnovno-školskog obrazovanja uvedeni su novi nastavni predmeti – engleski jezik i informatika. Predviđeno je da te predmete prvačići izučavaju kroz igru, a uveden je i treći čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Nastavu iz informatike i predmeta tjelesni i zdravstveni odgoj realizirat će nastavnici razredne nastave, a engleskog profesori tog jezika.

U prvom polugodištu u novoj školskoj godini nastava će trajati do 31. decembra ove godine, kada za sve učenike počinje četverosedmični zimski raspust.